Published on 08 Dec 2022

Pengetua sekolah ini cipta protokol tingkatkan proses pemikiran pelajar

SINGAPURA: Sebuah protokol pemikiran metakognisi yang membantu murid-murid lebih berdikari dan membuat pembelajaran kendiri.

Demikian matlamat projek Tindakan Kreatif (CAP) yang dibangunkan guru besar Sekolah Menengah Ang Mo Kio Encik Ashraf Maniam sewaktu mengikuti Program Pemimpin dalam Pendidikan (LEP) NTU-NIE.

"Melalui projek itu, saya membangunkan Protokol Pemikiran Metakognisi yang membantu membimbing pelajar untuk lebih sedar dan mengawal proses pemikiran mereka sendiri dengan lebih baik apabila memulakan tugasan tertentu, khususnya apabila melakukan pembelajaran di rumah," kongsi Encik Ashraf kepada BERITAmediacorp.

Menurut beliau, protokol itu menggabungkan unsur-unsur yang membolehkan pelajar merenung bukan sahaja pada proses pemikiran kognisi mereka, tetapi juga aspek afektif pembelajaran mereka seperti emosi dan tahap motivasi.

Ia juga memudahkan gabungan refleksi individu dan kolaboratif di mana pelajar boleh menerangkan pemikiran mereka dan menawarkan cadangan kepada rakan sebaya mereka.

Encik Ashraf merupakan salah seorang daripada tiga penerima Anugerah Pingat Dr Ruth Wong yang mengiktiraf para graduan yang menunjukkan prestasi terbaik dalam CAP.

Program LEP membolehkan para graduan memimpin sekolah ke tahap kecemerlangan pendidikan yang lebih tinggi. 

Ia menyokong dan mempersiapkan mereka untuk lebih bersedia menghadapi cabaran dan tuntutan sistem pendidikan yang cepat berubah masa kini.

"Program LEP ini membolehkan saya untuk mengembangkan kemahiran sebagai seorang pemimipin. Program itu adalah transformatif kerana ia memberi saya peluang untuk mengumpul pandangan kepimpinan dan pendidikan daripada pelbagai pengalaman pembelajaran," ujar beliau.

Encik Ashraf dalam kalangan 36 pemimpin sekolah yang lulus daripada program LEP tahun ini. 

Read the original article here.

Source: Berita Mediacorp © Mediacorp Pte Ltd. All rights reserved